Quizy pokerowe - pytania, odpowiedzi, wyjaśnienia

Ocena 0/5 | 0 głosów

Poniżej znajdują się nasze autorskie quizy pokerowe. Pytania i odpowiedzi opracowane są przez naszych pokerowych ekspertów.

Pytania te dotykają tematyki pokera, ich analiza powinna znacznie ułatwić Wam ogrywanie przeciwników przy stole pokerowym. Ucz się gry w pokera z nami oraz z największą szkołą pokera online PokerStrategy gdzie możesz zyskać darmowe $50 bez depozytu na grę w pokera.

Aktualnie dostępne są 2 quizy po 20 pytań. Będziemy sukcesywnie dodawać kolejne.

 

Quiz nr. 1 (No Limit)

Pytanie 1

Z jakimi przeciwnikami chcesz grać, jeśli stosujesz strategię short stack?

  • A. Z graczami mającymi dużo pieniędzy przy stole (big stackami)
  • B. Po prostu z jak najmniejszą ilością przeciwników
  • C. Z graczami mającymi niewiele pieniędzy przy stole (short stackami)

Prawidłowa odpowiedź: A

Strategia short stack opiera się na grze na preflopie a więc w momencie gdy posiadamy zaledwie dwie karty. Osoby, które posiadają znaczy stack w takim przypadku będą nas sprawdzać, dzięki czemu nasze prawdopodobieństwo wygranej danego rozdania wzrasta. Można to wykorzystać na stołach o małych ciemnych.

Pytanie 2

Jesteś na późnej pozycji i masz przed flopem parę dam. Co robisz, gdy przed Tobą
podbija dwóch graczy?

  • A. Wchodzisz all-in
  • B. Sprawdzasz
  • C. Pasujesz

Prawidłowa odpowiedź: C

W tym przypadku, gry mamy tzw. re-raise, prawdopodobnie co najmniej jeden z graczy posiada lepszą kartę od naszej. Prawdopodobieństwo naszej wygranej w takim przypadku znacznie spada, dlatego nie warto ryzykować, należy poczekać na inną pozycję bądź bardziej dogodną rękę.

Pytanie 3

Jesteś na środkowej pozycji i masz przed flopem parę ósemek. Co robisz, jeśli przed Tobą
było jedno podbicie?

  • A. Sprawdzasz
  • B. Pasujesz
  • C. Podbijasz

Prawidłowa odpowiedź: B

Nie ma co ukrywać, że 88 to nie jest w tym przypadku dobra karta. W dodatku pozycja środkowa zmusza nas do spasowania, gdyż nie jesteśmy w stanie określić jak zachowają się gracze, którzy są za nami (pozycja późna). Nie ma więc sensu ryzykować kolejnych żetonów.

Pytanie 4

Kto lub co powie Ci, kiedy masz wystarczającą ilość pieniędzy, aby przejść na wyższy limit?

  • A. Przyjaciele
  • B. Wyczucie
  • C. Zasada zarządzania kapitałem

Prawidłowa odpowiedź: C

Za dużo w tym przypadku wyjaśniać nie trzeba. Wyczucie można mieć grając w rzutki ale nie w Poker. Zasada zarządzania kapitałem to podstawa, która nie powinna być nikomu obca. Odpowiednia ilość pieniędzy powinna być dostosowana do naszego aktualnego poziomu gry. Musimy wiedzieć kiedy zejść na niższe ciemne, a kiedy wejść na wyższe.

Pytanie 5

Zmiana limitów na wyższy lub niższy zależy od Twojego bankrollu. Które z poniższych
stwierdzeń jest powodem do zejścia na niższy limit?

  • A. Ponosisz straty, co jest znakiem, że nie jesteś wystarczająco dobry na aktualny limit.
  • B. Chcesz przeczekać, aż skończy się Twój downswing.
  • C. Istnieje niebezpieczeństwo, że stracisz cały bankroll.

Prawidłowa odpowiedź: C

Strata całego banrolla to najgorsze co mogłoby się zdarzyć podczas naszej gry. Wielu graczy nie raz wpadało w tego typu problemy. Bankroll często budowany jest latami dlatego też można go traktować jak „swoje dziecko” - musi dorastać.

Pytanie 6

Na czym polega slowplay?

  • A. Agresywne granie silnych rąk
  • B. Pasywne granie silnych rąk
  • C. Pasywne granie słabych rąk

Prawidłowa odpowiedź: B

Definicja to definicja. Niestety slowplay to problem wielu graczy, mając nawet bardzo silną kartę początkowo nie podbijają, jedynie callują. Czy nie warto podjąć ryzyka mając parę KK czy AKs?

Pytanie 7

Jeśli na pre-flopie nikt nie podbił to kto zamyka rundę?

  • A. Big Blind
  • B. Small Blind
  • C. Button

Prawidłowa odpowiedź: A

Nie ma tutaj nic odkrywczego: spójrzmy na to, jak na tarczę zegara - najpierw jest Dealer, który rozdaje karty, następnie SB i BB. Jeśli nikt przed nami na pre-flopie nie podbija to do nas należy ostateczna decyzja. Jeśli mamy dobrą kartę a w grze jest sporo zawodników warto zaryzykować i zrobić raise, który ograniczy rozgrywkę na flopie do ok. 2-4 graczy.

Pytanie 8

Co powinno się zrobić, kiedy wszystko idzie dobrze?

  • A. Natychmiast wejść na wyższy limit.
  • B. Wykorzystać sytuację i przeskoczyć dwa limity.
  • C. Pozostać zdyscyplinowanym i trzymać się Bankroll Management.

Prawidłowa odpowiedź: C

Nie będę się powielał - poker to nie jest gra impulsywna, w której zyski można osiągnąć w ciągu zaledwie kilku rozdań. O Bankrollu już nie raz czytałeś na łamach serwisu Darmowa-Kasa. To, że zacząłeś wygrywać na blindach 0.25$/0.50$ nie znaczy, że następne rozdanie ma być na blindach 1$/2$.

Pytanie 9

Dlaczego na pre-flopie powinniśmy pasować słabe ręce?

  • A. Ze słabymi rękami startowymi będziemy mieli duże trudności w podejmowaniu prawidłowych decyzji na pre-flopie.
  • B. Ze słabymi rękami po prostu nie można wygrać.
  • C. Słabe ręce po prostu źle wyglądają.

Prawidłowa odpowiedź: A

Nie ma tutaj nic trudnego, logicznym jest wręcz to, że przy posiadaniu słabych kart startowych, decyzje podejmowane przez nas na flopie mogą być nie tyle trudne, co wymuszane podświadomości: „a zobaczę Turn, może akurat coś trafie”. Jest to błędne myślenie, które uszczupla nasz budżet.

Pytanie 10

Która z tych trzech kart jest najlepsza?

  • A. High card Ace
  • B. Three of a kind, Jacks
  • C. Flush, King high

Prawidłowa odpowiedź: C

Mam nadzieję, że wszyscy znają hierarchię układów kart. Podane wyżej nazwy są angielskimi nazwami, kolejno wysoka karta (As), trójka waletów, kolor-król wysoki. Wg hierarchii najsilniejszym układem jest kolor.

Pytanie 11

Co powinniśmy robić z AK lub wysokimi parami na pre-flopie?

  • A. W każdym wypadku podbijać.
  • B. Sprawdzić, aby zastawić pułapkę na przeciwnika.
  • C. Podbijać tylko AA, reszta rąk startowych jest za słaba.

Prawidłowa odpowiedź: A

Stwierdzenie, że tylko AA jest bardzo dobra karta jest wyssane z palca. Również karty typu AK, KK, QQ, JJ są dobrymi kartami wyjściowymi, przy których warto rozważyć raise. Często zdarza się w rozgrywkach turniejowych, że to właśnie mając te karty gramy ALL-IN w celu wyeliminowania przeciwnika.

Pytanie 12

Który z tych Fullhouse jest najsilniejszy?

  • A. AA222
  • B. KKK33
  • C. QQQJJ

Prawidłowa odpowiedź: B

Najwyższy ful uzależniony jest od najwyższej trójki. Więcej tłumaczyć nie trzeba.

Pytanie 13

Podbiłeś przed flopem i na flopie masz bezwartościową rękę. Teraz Twoja kolej. Kiedy w takim wypadku postawisz zakład?

  • A. Jeżeli masz tylko jednego przeciwnika.
  • B. Zawsze.
  • C. Jeżeli masz nie więcej niż dwóch przeciwników.

Prawidłowa odpowiedź: A

Dlaczego? Mając jednego gracza przy stole mamy większe szanse na to, że nawet w przypadku blefu wygramy rozdanie ponieważ przeciwnik spasuje. Jeśli jednak przy stole jest kilku graczy prawdopodobieństwo uzyskania przez jednego z rywali wyższego układu niż nasz jest znacznie wyższe, niż gdy następuje heads - up.

Pytanie 14

Jakoś Ci dzisiaj nie idzie. Przeciwnicy trafiają po prostu wszystko. Co robisz?

  • A. Wchodzisz na wyższy limit tak, aby przeciwnicy respektowali Twoje zakłady.
  • B. Grasz bardziej agresywnie, aby wyrobić sobie respekt u przeciwników.
  • C. Robisz sobie przerwę od pokera i kończysz sesję.

Prawidłowa odpowiedź: C

Dlaczego? Nic na siłę. Czasem zdarza się, że karta nam nie idzie, przegrywamy kilka/kilkanaście blinów. Nie znaczy to jednak, że mamy odgrywać się od razu - tym bardziej na wyższych ciemnych. Granie bardziej agresywne również nie prowadzi w tym przypadku do sukcesu. Lepiej zamknąć klienta pokerowego i zrobić sobie przerwę. Firma do następnego dnia na pewno się \’nie zwinie\’.

Pytanie 15

Jesteś na pozycji późnej i trzymasz parę ósemek (88). Co robisz, jeżeli wszyscy gracze przed Tobą spasowali?

  • A. Pasujesz.
  • B. Podbijasz.
  • C. Sprawdzasz.

Prawidłowa odpowiedź: B

Dlaczego? Pozycja późna ma to do siebie, że daje nam przewagę nad przeciwnikami, którzy są na pozycjach wcześniejszych. Wiemy jak grają, wiemy również jak powinniśmy zagrać. Para 88 w przypadku pozycji późnej jest niezła i raise w tym przypadku daje do myślenia pozostałym graczom.

Pytanie 16

Jesteś na późnej pozycji i masz przed flopem pare waletów. Gracz przed Tobą podbija. Co robisz?

  • A. Wchodzisz all-in.
  • B. Pasujesz.
  • C. Sprawdzasz.

Prawidłowa odpowiedź: A

Dlaczego? Po raz kolejny pozycja późna, na której można sporo zdziałać. Sporo raisów a także zdarzające się ALL-INy to w takich przypadkach podstawa, podobnie powinno być w przypadku QQ, AA.

Pytanie 17

Podbiłeś przed flopem i na flopie masz najwyższą parę (top pair). Czas na Twój ruch. Co robisz?

  • A. Stawiasz zakład.
  • B. Pasujesz.
  • C. Czekasz.

Prawidłowa odpowiedź: A

Dlaczego? No przede wszystkim dlatego, że trafiamy parę a nikt nie daje nam sygnału do tego, że również coś trafił. Istotną rolę w tym przypadku ma tzw. kicker, czyli karta, która może zadecydować o zwycięstwie w przypadku takiej samej pary.

Pytanie 18

Trzymasz asa i piątkę karo (A5s). Twoje karty nie są wymienione w tabeli rąk startowych. Jak rozgrywasz te karty?

  • A. Sprawdzasz.
  • B. Nie inwestujesz pieniędzy w rozdanie i pasujesz.
  • C. Sprawdzasz, jeżeli nikt nie podbił.

Prawidłowa odpowiedź: B

Dlaczego? Mimo tego, że posiadamy asa w ręce nie powinniśmy angażować się w rozdanie. Nie jest to ciekawa karta już z definicji.

Pytanie 19

Najważniejsze narzędzie każdego gracza pokerowego, który chce odnosić sukcesy nazywa się bankroll management. Umożliwi Ci stałe wchodzenie na wyższe limity. Powie Ci, przy jakim stanie konta ...

  • A. ... możesz przejść na wyższy limit lub zejść na niższy limit.
  • B. ... możesz jednocześnie grać na dwóch, trzech lub więcej stołach.
  • C. ... powinieneś skorzystać z programu bonusów na PokerStrategy.

Prawidłowa odpowiedź: A

Dlaczego? Odsyłam do artykułu o Zarządzaniu Bankrollem.

Pytanie 20

Masz 300$ na koncie pokerowym. Na jakim najwyższym limicie możesz grać?

  • A. 1.00/2.00 NL200
  • B. 0.25/0.50 NL50
  • C. 0.50/1.00 NL100

Prawidłowa odpowiedź: B

Dlaczego? Proste równanie: Big Blind (0.50$) * 600 = 300$. Podobne równanie można stosować, gdy mamy na uwadze grę na wyższych/niższych limitach.

 

Quiz nr. 2 (Fixed Limit)

Pytanie 1

Na jakiej podstawie określa się pozycje przy stole pokerowym?

  • A. Na podstawie pozycji dilera.
  • B. Na podstawie ilości żetonów graczy (stacki).
  • C. Na podstawie zwycięzcy poprzedniej ręki.

Prawidłowa odpowiedź: A

Tak już się przyjęło. Delar, SB, BB. Od pozycji dilera rozpoczynają się pozycje pokerowe. Przykład dla 10 osobowego stołu: Diler - pozycja późna, następnie blindy, 3 kolejne pozycje to pozycje wczesne, 3 środkowe i późna (+wspomniana na początku późna, na której znajduje się diler).

Pytanie 2

Kiedy gracze zaczynają opuszczać stół, które pozycje znikają ze stołu jako pierwsze?

  • A. wczesne pozycje
  • B. środkowe pozycje
  • C. późne pozycje

Prawidłowa odpowiedź: A

Znikają pozycje wczesne: odchodzi jeden gracz - znika jedna z tych pozycji. Zostają więc dwie a nie trzy pozycje wczesne. Jeśli odejdzie kolejny gracz zostanie tylko jedna pozycja wczesna.

Pytanie 3

Masz dwie piątki, 55, siedzisz na środkowej pozycji. Przed Tobą nikt jeszcze nie wszedł do gry. Co robisz?

  • A. Podbijasz
  • B. Sprawdzasz
  • C. Pasujesz

Prawidłowa odpowiedź: C

Pasujemy, szczególnie jeśli gramy w FL. Środkowa pozycja oznacza, że jeszcze kilku graczy jest \’za nami\’. Oznacza to, że istnieje prawdopodobieństwo podbicia naszego beta przez co najmniej jednego gracza. A nasza ręka w tym przypadku nie pozwala na dalsze re-raise.

Pytanie 4

Masz dwie dziesiątki, TT, i jesteś na wczesnej pozycji. Przed Tobą nikt jeszcze nie wszedł do gry. Co robisz?

  • A. Podbijasz
  • B. Sprawdzasz
  • C. Pasujesz

Prawidłowa odpowiedź: A

Dobra karta startowa. Tym bardziej nasza pozycja zmusza nas do tego, aby podbijać. Podobnie robimy w przypadku AA, KK, QQ.

Pytanie 5

Jesteś na pozycji big blind i masz asa z dziewiątką w tym samym kolorze, A9s. Jeden gracz na późnej pozycji podbija. Co robisz?

  • A. Podbijasz
  • B. Sprawdzasz
  • C. Pasujesz

Prawidłowa odpowiedź: C

Do końca nie wiem dlaczego zaznaczyłem taką odpowiedź. Jak się okazało była ona poprawna. Być może chodzi o to, że którykolwiek z graczy może mieć lepszą rękę.

Pytanie 6

Wszedłeś do gry i za Tobą było dokładnie jedno podbicie. Jakie warunki muszą być spełnione, abyś mógł kontynuować grę?

  • A. jeżeli żaden inny gracz nie sprawdzi
  • B. sprawdzasz podbicie w każdym przypadku lub przebijasz dalej
  • C. tylko, kiedy masz silną lub bardzo silną rękę

Prawidłowa odpowiedź: B

Skoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Uwzględniajcie jednak rękę jaką posiadacie.

Pytanie 7

Najwyższa para jest zawsze utworzona z jednej z Twoich kart startowych i...

  • A. najniższej karty wspólnej
  • B. króla lub asa
  • C. najwyższej karty wspólnej

Prawidłowa odpowiedź: C

AK to Twoja ręką. Flop jaki się ukazał to K, T, 9. Najwyższa para w tym przypadku jest utworzona z naszej karty startowej i jednej (najwyższej karty wspólnej) karty z dotychczasowych kart wspólnych.

Pytanie 8

Jeżeli masz dwie pary, do jakiej grupy zaliczamy taką rękę?

  • A. śmieci
  • B. godzilla
  • C. monster

Prawidłowa odpowiedź: C

Monster Hand - ręka z układem dwóch par, trójki, stritem, kolorem lub lepszym - tak brzmi definicja.

Pytanie 9

Posiadanie jednocześnie drawa do koloru i do strita jest bardzo silną kombinacją. Jak się ona nazywa?

  • A. hyper draw
  • B. super draw
  • C. monster draw

Prawidłowa odpowiedź: C

Przykładem takiego układu może być KQs na ręce i T, Js, 4s. Mamy tutaj możliwośc otrzymania na turnie bądź riverze piątej karty do koloru lub kart do strita.

Pytanie 10

Co to jest OESD?

  • A. cztery kolejne karty
  • B. pięć kolejnych kart
  • C. trzy kolejne karty

Prawidłowa odpowiedź: A

OESD - Open Ended Straight Draw, 4 kolejno ułożone karty, które dają nam możliwość ułożenia strita.

Pytanie 11

Jak grasz, kiedy na ręce masz monstera?

  • A. Czekasz i starasz się zastawić na przeciwnika pułapkę.
  • B. Stawiasz zakłady i podbijasz tak często, jak to jest możliwe.
  • C. Stawiasz zakład lub podbijasz tylko raz. Jeżeli ktoś podbije poTobie, sprawdzasz.

Prawidłowa odpowiedź: B

Po raz kolejny nie jestem do końca przekonany co do tej odpowiedzi, która notabene jest prawidłowa. Niech za przykład posłuży przykład AA na ręcę i KK4 flop. Mimo tego, że mamy dwie pary nie jesteśmy pewni, że rywal nie ma trójki. Wszystko uzależnione jest od gry na pre-flopie.

Pytanie 12

Jak rozgrywasz drawa typu monster?

  • A. Czekasz i starasz się zastawić na przeciwnika pułapkę.
  • B. Stawiasz zakłady i podbijasz tak często, jak to jest możliwe.
  • C. Stawiasz zakład lub podbijasz tylko raz. Jeżeli ktoś podbije po Tobie, sprawdzasz.

Prawidłowa odpowiedź: B

Podobna sytuacja jak w powyższym pytaniu. Powinniśmy mieć na uwadzę ewentualną wysokość naszego koloru. Przecież kolor z królem wysokim nie jest najwyższym flush\’em.

Pytanie 13

Jak rozgrywasz overcards?

  • A. Stawiasz zakłady i podbijasz tak często, jak to jest możliwe.
  • B. Stawiasz zakład lub podbijasz tylko raz. Jeżeli ktoś podbije po Tobie, sprawdzasz.
  • C. Stawiasz zakład, jeżeli masz nie więcej niż dwóch przeciwników. Jeżeli ktoś postawi zakład - sprawdzasz, jeżeli pula jest przynajmniej dziesięciokrotnie większa od kosztu sprawdzenia.

Prawidłowa odpowiedź: C

Jedna z zasad, jakie warto sobie zapisać/zapamiętać. Stratedzy PokerStrategy uważają zdanie to, za jedno z najważniejszych podczas gry w Fixed Limit.

Pytanie 14

Doszedłeś do turna z inicjatywą i masz najwyższą parę. Co zrobisz, jeżeli przed Tobą nikt nie postawi zakładu?

  • A. postawisz zakład
  • B. zagrasz check
  • C. spasujesz

Prawidłowa odpowiedź: A

Jeśli karty wspólne wskazują na to, że mamy najwyższą, możliwą parę nie ma się co zastanawiać - trzeba próbować wyciagnąć od przeciwników więcej żetonów/pieniędzy.

Pytanie 15

Na turnie masz kolor. Jeden z przeciwników przed Tobą stawia zakład, inny podbija. Jak zareagujesz w tej sytuacji?

  • A. podbijasz
  • B. sprawdzasz
  • C. spasujesz

Prawidłowa odpowiedź: A

Tutaj też nie jest to takie proste. Należy wziąć pod uwagę karty leżące na stole i te, które mamy. Może okazać się, że mając kolor z wysoką 6, nasz rywal ma wysokiego asa (+inna karta w kolorze) i to on jest oczywistą zwycięzcą.

Pytanie 16

Masz gutshota i grasz check. Jeden z graczy za Tobą stawia zakład i musisz dopłacić jeden duży zakład. Jak duża musi być pula, żebyś mógł korzystnie sprawdzić?

  • A. 10 betów
  • B. 11 betów
  • C. 12 betów

Prawidłowa odpowiedź: A

Pytanie 17

Nagle kilku przeciwników przejawia agresję na riverze i ostro podbijają. Co robisz z overpair?

  • A. Sprawdzasz
  • B. Podbijasz
  • C. Pasujesz

Prawidłowa odpowiedź: C

Mimo tego, że mamy overpair nie jesteśmy w takiej sytuacji na wygranej pozycji. Wszystko zależy od blindów na jakich gramy. W tym przypadku odpowiedź C jest prawidłowa - dla mnie: o dziwo.

Pytanie 18

Jaki powinien być Twój cel w pokerze?

  • A. Maksymalizować zyski i minimalizować ryzyko przegrania wszystkiego.
  • B. Jak najszybciej zarobić jak najwięcej.
  • C. Być może nie zostać najlepszym pokerzystą, ale przynajmniej graczem, który najlepiej blefuje.

Prawidłowa odpowiedź: A

No tutaj nie ma zbytnio czego komentować. Jeśli grasz w pokera i nie wiesz co jest Twoim celem to minąłeś się z powołaniem.

Pytanie 19

Jeżeli masz mniej niż 300 dużych zakładów do swojej dyspozycji, wtedy...

  • A. Powinieneś unikać tego limitu, chyba że chcesz zbankrutować.
  • B. Powinieneś nadal grać na tym limicie.
  • C. Powinieneś przejść wyżej.

Prawidłowa odpowiedź: A

Nikt nie lubi słowa bankrut. Jeśli nie chcemy zostać bez grosza stosujmy się do tej reguły.

Pytanie 20

Jak rozgrywasz drawa typu OESD?

  • A. Czekasz i starasz się zastawić na przeciwnika pułapkę.
  • B. Stawiasz zakłady i podbijasz tak często, jak to jest możliwe.
  • C. Stawiasz zakład lub podbijasz tylko raz. Jeżeli ktoś podbije po Tobie, sprawdzasz.

Prawidłowa odpowiedź: C

Musimy mieć na uwadzę fakt, że może być osoba, która posiada już strita czy pokera w przypadku czterech, kolejnych kart tego samego koloru.

Utworzono dnia , ostatnia aktualizacja dnia , autor .
Znalazłeś w tekście błąd lub zawarte informacje nie są aktualne? Napisz komentarz lub skontaktuj się znami.

Skomentuj artykuł Quizy pokerowe - pytania, odpowiedzi, wyjaśnienia

Możesz komentować bez zalogowania jako anonimowy gość.
Zaloguj się w serwisie aby mieć dostęp do odpowiedzi, móc edytować i usuwać swoje komentarze. Zalogowani użytkownicy nie muszą weryfikować się poprzez captcha. Nie masz konta? Zarejestruj się w 10 sekund.

Dodaj post Dodaj komentarz

Oceń artykuł

Ocena 0/5 | 0 głosów
Jak wstawiać zdjęcia linki itp... Powiększ pole
Fortuna baner
Fortuna baner